Tudósklub találkozó a templomunkban


 A Dél Kaliforniai Magyar Tudósklub a templomunkban tartotta az elmúlt vasárnap a legutóbbi találkozóját. Dr. Havasi Katalin, a tudósklub titkárának, a gyülekezetünk tagjának, és Dr. Czaun Miklósnak, a szervezet elnökének a szervezésében Andrássy Kálmán és Szekér Katalin előadását hallgathattuk meg. 

Szekér Katalin előadása a magyar impresszionista festőkről szólt. Szekér Katalin 1996 óta él az Egyesült Államokban. A UCLA-n szerzett diplomát művészettörténet és muzeológus szakon. Majd a Cal State San Jose egyetemen kapott Master's fokozatot Könyvtári Információs Rendszerek-ből. Korábban a UCLA Fowler Múzeumban dolgozott restaurátorként. Jelenlegi munkahelye a Cal State Long Beach egyetem.  

Andrássy Kálmán a tehetséggondozásról beszélt. Andrássy Kálmán a Cal State Long Beach és a Los Angeles Southwest College egyetemi oktatója. Közigazgatásból és alkalmazott szociológiából szerzett diplomát. Publikációi jelentek meg a következő témakörökben: kutatásmódszertan, globális terrorizmus, vírusfigyelés, munkaerő-fejlesztés. Jelenleg a tehetséggondozás a kutatási területe, amelyet a Gifted Identity és a Gifted Research and Outreach nevű szervezetekkel karöltve végez.

Program:

1)    Köszöntő

2)    Dr. Andrássy J. Kálmán (egyetemi oktató, California State University Long Beach): Mi a Formális Tehetség?: A Jó, a Rossz, és a Csúnya

Az előadás a hivatalos tehetség témáját tárgyalja. A tehetséget először az oktatásban azonosították, de nagy hatással van az egyén mindennapi életére is. Miután definiálom a tehetség fogalmát, néhány tévhitre világítok rá, majd a tehetség és a tudományos-szakmai teljesítmény közötti különbséget taglalom. Az előadás érinti a túlzott izgatottság és a kettős kivételesség fogalmát is, valamint bemutatja a tehetséges személyek agyának biológiájával és a tehetséges emberek tapasztalatainak kvalitatív vizsgálatával kapcsolatos új kutatási eredményeket.

3)    Szekér Katalin (muzeológus): Magyar impresszionista festők nyomában

Létezik egy történeti értelemben vett impresszionizmus, ami az irányzat megszületésének és elterjedésének a korszakát jelöli, nevezetesen az 1870-1890 közötti éveket. Az európai festészetben ez az impresszionizmus nagy korszaka. A történeti fogalom mellett létezik egy stílusfogalom is, ami az impresszión, a benyomásokon alapuló látvány gyors rögzítésének festői technikáit foglalja össze. Ezt az izgalmas korszakot fogom bemutatni Rippl-Rónai József, Vaszary János és Szinyei Merse Pál munkái alapján.

4)    Kérdések és hozzászólások

Az előadásokra nem csak klubtagokat, de a tudomány iránt érdeklődő szélesebb közönséget is vártuk. A klub tudomány-népszerűsítő törekvésének megfelelően szívesen látja az érdeklődőket a rendezvényeiken.

Az előadások előtt Andrássy Anna főszakács, az egyik előadónk édesanyja mindenkit meghívott egy-egy helyben sütött, saját készítésű lángosra. A vendéglátásban a gyülekezet tagjai működtek közre.






Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések