Jótékonysági koncert a Los Angeles-i Első Magyar Református Egyháznál


Vasárnap jótékonysági eseményre hívta a Los Angeles-i magyarokat az Első Magyar Református Egyház. A gyülekezet évente egyszer, ősszel, a templom fennmaradásának támogatására szervez kulturális, szórakoztató estet. Idén a "Szép vagy Magyarország" téma jegyében szervezte a programot Mátté Éva Antal Tímea segítségével. Habár a téma Magyarország kulturális értékeiről szólt, az eseményre sok, magyarul nem beszélő látogató is érkezett.

Az egyház idén, ahogy az elmúlt években is, oklevéllel ismert el és köszönte meg egy, a magyar közösségben aktív szerepet vállaló személy munkáját. Ez alkalommal Neszlényi Judith zongoraművésznő, zenetanár, 56-os forradalmár és menekült vehette át a gyülekezet elismerését az amerikai magyarságért, a magyar kultúra fenntartásáért, a művészet iránti önzetlen, áldozatos munkájáért, nemes magatartásáért és tetteiért.

Neszlényi Judit mond köszönetet az oklevél átvétele után.

Neszlényi Pfeiffer Judith a budapesti Zeneakadémián végzett, Kodály Zoltán tanítványaként. 1956-ban aktív, de erőszakmentes résztvevője volt a forradalomnak, ezért az üldöztetések miatt családjával az Egyesült Államokba emigrált. 1974 és 1986 között a California State University zongora professzora volt, mesterkurzusokat tartott és hangversenyeket adott. 
Neszlényi Pfeiffer Judith a Gyulai Zenei Fesztivál egyik alapítója és vezetőségi tagja. 1991-ben látogatott először haza, Magyarországra a Liszt Ferenc Emlékmúzeum meghívására. 1956-os megrázó élményeit, mint zeneszerző is megörökítette. 1994-ben Budapesten adták elő a Magyar Requiem című művét, a Cantata in Memoriam 1956-os kompozícióját pedig 2006-ban Gyulán mutatták be. 
Alapító tagja és évek óta főszervezője a Los Angeles-i Nemzetközi Liszt-zongora- és énekversenynek. Otthonában fogadja és segíti azokat a magyar résztvevőket, akik a ma már nagy hírnévnek örvendő versenyen részt kívánnak venni.
A zeneszerzés-díjat fia, Neszlényi Andor emlékére alapította a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Neszlényi Judith kívánsága szerint a Zeneszerzés Tanszék tanáraiból álló grémium 150.000 forint értékű ösztöndíjban részesíti azt a zeneszerző hallgatót, aki a tanév során a legkiemelkedőbb akusztikus hangszerre/hangszerekre, vagy kórusra, énekhangra írt zeneművet komponálta.
Rengeteget tett Liszt életművének népszerűsítéséért Amerikában, amelynek elismeréseként 2006-ban magas állami kitüntetést, illetve Liszt plakettet is kapott.

Az egész napot kitöltő programsorozat délelőtt istentisztelettel kezdődött Bátori Zoltán lelkipásztor szolgálatával. Az istentiszteletet megtisztelte jelenlétével Danku Attila konzul is, aki feleségével és két kisgyermekével vett részt az eseményen.

Az egyre gyarapodó vendégsereget délben többek között ízletes, magyaros sült hurka-kolbász és  sütemény finomságok várták. A jó étvágyhoz a Hurok együttes zenéje szolgált hátteret.









Az ebéd után kezdődött a több mint két órás műsor, ahol a fellépők, többek között a Dél-Kaliforniai Szoboszlai Sándor Színház színészei, a Cser házaspár, Mária és László, a Hurok népzene együttes, a Kárpátok néptáncegyüttes a gyülekezet fellépő tagjaival színvonalas műsorral, versekkel, dalokkal, zeneszámokkal idézték fel Magyarország szépségeit.













A rendezvényt Mátté Éva, Finta Ilona és Finta Ilona Vanda magyaros művészeti kiállítása tette teljessé.








Azok, akik vállalták az egyház támogatásának áldozatát, emlékezetes kulturális élményt kaphattak viszonzásul. A gyülekezet vezetősége köszönetet mond a szereplőknek, valamennyi közreműködőnek és mindazoknak, akik megjelentek, hogy támogassák a templomot. Külön köszönetüket fejezik ki az egyház tagjai azoknak, akik bár nem tudtak eljönni az eseményre, de postán küldték el támogatásukat a gyülekezetnek.

A templom internetes oldalán szereplő idézet szerint: "Egyházunk fennmaradásához bízunk Isten kegyességében, pártolóink imáiban, és adományaiban. Köszönünk minden adományt." A közösség idén már elmondhatja, hogy 93 éve kapják ezt az áldást és adományt, fenntartva Amerika egyik legrégebben fennálló magyar gyülekezetét.




Néhány videó, amely felidézi az esemény hangulatát:














Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések