Jótékonysági koncert - beszámoló

2018. október 14-én tartottuk meg az idei jótékonysági célokat szolgáló rendezvényünket. A koncerten fellépett a 25 tagú His Voice férfi kórus. A teljes bevételt a nagydobronyi (Kárpátalja) Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthon árvaház megsegítésére ajánlottuk fel.




Köszönjük mindenkinek, akik segítettek, hogy a rendezvény megvalósulhasson, köszönjük a fellépőknek, akik ellenszolgáltatás nélkül vállalták a szereplést, és köszönjük mindenkinek, akik támogatták a jótékonysági célunkat. Akik eljöttek, színvonalas műsornak lehettek részesei.

Az árvaház megsegítésére 2250 dollár adomány gyűlt össze, amit eljuttatunk az intézménynek. Az adományozók nevében köszönjük a gyermekotthon dolgozóinak munkáját.

A koncerten felolvastuk az Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthon vezetőjének, Katkó Lászlónak a levelét, amit a rendezvényünk alkalmából kaptunk. A levelet ez úton is közöljük:


„Vesd az Úrra terhedet, és ő gondot visel rá!
Nem engedi sohasem, hogy ingadozzon az igaz.”
Zsoltárok 55,23

Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon – Otthon helyett Otthon


Az Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon Jótékonysági Szervezet egy olyan önálló intézmény, amely sérült és nehéz körülmények között élő árva, félárva, rászoruló lánygyermeknek szolgál otthonként. Az otthon a Kárpátaljai Református Egyházkerület szerves része, rendelkezik önálló gazdasággal, így részben önfenntartó, semmilyen állami segítséget nem kap. Lányaink szinte kivétel nélkül nehéz helyzetből érkeznek hozzánk. Alkoholista családokból, sokszor alul tápláltan sok-sok lelki/testi sérüléssel.

Az otthon 1995-ös indulásakor a holland alapítók fő célként sérült, fogyatékkal élő gyermekek számára alakították ki magát az intézményt, de az akkori állami gyermekotthonokból elhozott gyermekekről a szerető gondoskodás és ellátás során kiderült, hogy egy részük tulajdonképpen nem is volt sérült, hanem csupán elhanyagoltságuk és alultápláltságuk miatt minősítették őket rokkantaknak, és igazából teljesen egészségesek. Így lett a gyermekotthon egészségügyi intézményből hamarosan leányotthon.
Maga az épület 1993-1995 között épült, az első lakók 1996 februárjában költözhettek be. 15 nevelő-gondozónő felügyeli a gyermekek életét, oktatásban a helyi középiskolában részesülnek, ill. hitoktatásban a község református gyülekezetéhez tartoznak. A lelkigondozásukat az otthon saját lelkésznője végzi. A gyerekek korosztályuktól és egészségügyi állapotuktól függően csoportokra vannak bontva. Egy-egy csoportba átlagosan 6-8 leány tartozik.

Az otthon szinte a kezdetektől rendelkezik kis farmgazdasággal, mivel állami támogatást nem kap, ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy legalább az alapvető zöldségféléket, tejtermékeket és húst megtermeljük.

A főépület mellett több gazdasági épülettel is rendelkezünk és van egy vendégház, amely azoknak a támogatóknak a rendelkezésére áll, akik időről időre meglátogatják az otthont, ugyanis több hollandiai és egyesült államokbeli alapítvány is támogatja rendszeresen. A gazdaságban van tehenészet, sertések, méhek, fóliaházak, több hektáros mezőgazdasági földterületek, és ezekhez külön mezőgazdasági gépek, amiket mind humanitárius segélyként használtan kaptunk.

Jelenleg 65 leány él az otthonban, akik közel fele sérült (szellemi- és testi fogyatékkal élők is vannak közöttük), a többiek pedig egészségesek és szinte mindegyikük árva, ill. eldobott gyermek.

A lányok 18 éves koruk után sem költöznek ki az otthonból, hanem amíg élhető körülmény nem alakul ki a számukra, nem kell elhagyniuk az intézményt. A felnőttkort betöltöttek egy része számára 2014-től az otthon területén található Gondoskodás utógondozó otthon szolgál lakóhelyül, ahol 4 lakásban 16 fő él.

Az elmúlt esztendő a hála időszaka az Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonban. Hálát adtunk, hogy az 1996-os indulás óta több mint 120 lánynak adhatott otthont intézményünk. Hálát adtunk, hogy ebben a nehéz időszakban is, az Úr kegyelme van rajtunk és az Ő gondoskodását érezhetjük nap mint nap.

Ukrajna nehéz helyzetben van és ezeknek az időszakokban a gyermekek kerülnek először szélsőséges helyzetekbe. Az állami otthonok rendere betelnek és folyamatos volt az elmúlt időszakban az igény szabad helyeinkre.

2018 augusztusában 8 új leánygyermek költözött a gyermekotthonba: Jána (3), Vaszilina (4), Hanna (5), Anasztázia (4), Krisztina (6), Jázmin (6), Júlia (11), Alexandra (11).  Többen közülük súlyos állapotban.

A Nagydobronyi Középiskolában 16-an kezdték meg a 2017-18-as tanévet, ebből 5-en korrekciós osztályban az otthonon belül tanulnak. A Nagydobronyi Református Líceumban 9-en tanulnak (Barbara, Marika, Diana, Szilvia, Kátya, Nágya, Nati, Anna és Leszja). 10 óvodásunk van.

25-en érettségiztek, Katica (18) és Viktória (18), akik sikeresen felvételiztek. Katica az Ungvári Nemzeti Egyetem angol szakán tanul tovább, Viktória a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola matematika szakán tanul tovább Beregszászban.
Nágya (21) a főiskolán sikeres évet zárt ukrán filológián, most harmadéves, Nati (20) szintén a főiskolán van óvodapedagógiát hallgat, Alla (18) szintén óvodapedagógián van. Alexandra (18) biológiát tanul nappalin és pedagógiát levelezőin ugyancsak a főiskolán.

Miután 2016. március 12-én Katona Viktóriát, lelkésznőnket, felszentelték, 2017-ben kinevezték hivatalosan is az otthon lelkészének. Hála legyen érte az Úrnak! 2007-től szolgál az otthonban.

Lányaink részt vettek a keresztyén ifjúsági táborokban, gyermekheteken, öt napos klubbon az otthonban és Dorcas táborban is. Három alkalommal kirándultak a hollandokkal a Kárpátokba, nagyon sok élménnyel gazdagodtunk. Egy holland önkéntes csoporttal dolgozhattunk együtt, akikkel közösen kifestették a folyosót és egyéb felújításokat is végeztek.

Mindenki részt vett az általános orvosi és pszichológiai vizsgálaton és akiknek szükséges volt elvégezték a kezeléseket. Többen egy-két hetet tartózkodtak a kezelés alatt a munkácsi gyermekkórházban és a pszichiátrián. Több alkalommal sikerült meglátogatni Annát és Ráhelt a pszichiátrián Vilsányiban és Barbit Csikóson.

Június 8-án lányaink részt vettek a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon keretein belül működő rehabilitációs központ megnyitásán, ahová sérültjeink azóta is rendszeresen járnak. Nagyon hálásak vagyunk az Úrnak ezért a lehetőségért.
Hála legyen az Úrnak, nem szenvedtünk nagy szükséget, a támogatásoknak köszönhetően, mert az Úr mindig gondoskodik az övéiről, 2018-ban bekerültünk egy anyaországi támogatási programba. A fenntartási támogatást egy évre kaptuk. Hatalmas segítség volt ez az otthon számára, mert a működésünk veszélyben forgott.

Két csoportunk pótággyal működik, de hatalmas szükség lenne egy új gyermekcsoport kialakítására, helyiségünk van amiben jelenleg az iroda működik. Ahhoz, hogy egy új csoportot alakíthassunk ki, előbb az irodát kell átköltöztetni, de nem rendelkezünk az ehhez szükséges anyagi fedezettel. Az új szobába idővel 6 vagy 7 új lakó költözhetne. Ehhez szeretnénk kérni az Önök segítségét.

Gyermekeink, munkatársaink és a magam nevében köszönjük meg az önök támogatását és Isten gazdag áldását kérjük minden kedves Testvérünk életére.

Katkó László
az Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon Jótékonysági Szervezet igazgatója


A Jótékonysági koncertünk képei és videói:



















Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések